5 platforms voor leraren die hun vak willen blijven verbeteren

Ben jij als leraar nieuwsgierig naar manieren om je verder te blijven ontwikkelen? Je staat niet alleen! Er zijn verschillende organisaties die mensen en ideeën bij elkaar brengen, om het onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. Wij zetten vijf platforms op een rijtje.

1. Leraren met lef

In één zin: netwerk van leraren, dat positieve krachten en initiatieven bundelt en met elkaar in contact brengt

Kosten: gratis (vriend worden kan voor €50,- per jaar)

Doelgroep: po, vo en mbo

Omschrijving: Leraren met Lef staat voor verandering, verbetering en vernieuwing van onderop uit het werkveld. De stichting stimuleert leraren zich te verbinden en hun positieve energie in te zetten ten behoeve van het onderwijs. Dat gebeurt deels op sociale media, maar ook tijdens regionale bijeenkomsten of de jaarlijkse landelijke manifestatie.

Meedoen: Je kunt lid worden van het netwerk op LinkedIn, de landelijke manifestatie of een van de regionale bijeenkomsten bezoeken. Ook kun je financieel bijdragen door vriend te worden.

Website: http://www.lerarenmetlef.com

2. Kennisnet

In één zin: publieke organisatie voor onderwijs en ict (vooral online actief)

Kosten: gratis

Doelgroep: alle onderwijsprofessionals

Omschrijving: Kennisnet zorgt voor een landelijke ict-basisinfrastructuur, adviseert de sectoren in het onderwijs en deelt kennis. Samen met de sectorraden stelt Kennisnet het onderwijs in staat zijn ambities te realiseren met ict.

Meedoen: Op de website vind je allerlei rapporten, magazines en brochures over ict-ontwikkelingen in het onderwijs, vol praktische tips en de nieuwste trends en inzichten. Ook kun je een van de vele bijeenkomsten bezoeken.

Website: https://www.kennisnet.nl

3. United 4 Education

In één zin: netwerk voor iedereen die het onderwijs wil vernieuwen.

Kosten: gratis

Doelgroep: alle onderwijsprofessionals

Omschrijving: United4Education is een platform waar je mensen ontmoet met ideeën die aansluiten bij die van jou, die je inspireren en je stof tot nadenken geven. Mensen met wie je kunt verbinden, kunt co-creëren, met wie je kunt werken aan het onderwijs waarvan we dromen.

Interactie: Je kunt je aansluiten bij bestaande initiatieven of zelf een meetup organiseren. Ook nodigt United4Education je uit een blog te schrijven of de beweging te volgen via de nieuwsbrief.

Website: http://united4education.nl

4. Innovatie Impuls Onderwijs (IIO)

In één zin: netwerk voor onderwijsprofessionals die bezig zijn met innovatie

Kosten: gratis

Doelgroep: po en vo

Omschrijving: InnovatieImpuls Onderwijs is een platform voor vernieuwing binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ontstaan uit de behoefte om scholen klaar te stomen voor de toekomst, biedt IIO kennis en ervaring, een landelijk netwerk en advies op maat over onderwijsinnovatie.

Meedoen: Op de website vind je allerlei artikelen, links en downloads om aan de slag te gaan met onderwijsvernieuwing. Je kunt je opgeven om e-mail updates te ontvangen. Ook kun je een Bendecafé bezoeken of je aansluiten bij de Innovatiebrigade. Dan trek je erop uit naar scholen om samen een middag met een vernieuwingsvraagstuk of dilemma op school aan de slag te gaan.

Website: http://www.innovatieimpulsonderwijs.nl

5. Stichting LeerKRACHT

In één zin: tweejarig programma om op school een cultuur te creëren van ‘elke dag samen een beetje beter’

Kosten: €500,- (per leraar voor het tweejarige programma)

Doelgroep: po, vo en mbo

Omschrijving: Stichting leerKRACHT werkt met scholen om een cultuur van ‘elke dag samen een beetje beter’ te creëren. Hierin werken leraren en schoolleiding intensief samen om het onderwijs op school naar eigen inzicht te verbeteren.

Meedoen: Meedoen betekent dat je met je hele school binnen je eigen doelstellingen gaat werken aan een cultuur waarin je je school ‘elke dag samen een beetje beter’ aan het maken bent. Met deze aanpak krijg je de kans om de ambities van de school te realiseren, het werkplezier in het team te stimuleren en flinke stappen te zetten in het verhogen van de onderwijskwaliteit. Je school krijgt intensieve begeleiding om de nieuwe werkwijze volledig op te nemen in de cultuur.

Website: http://www.stichting-leerkracht.nl

Maar er is meer…

Vorig jaar zetten we vijf andere platforms in de schijnwerpers, waar je terecht kunt om kennis en kunde te brengen én te halen. Waaronder een netwerk rondom ‘21st century skills’ en een online gereedschapskist vol praktische oplossingen, antwoorden en voorbeelden voor gebruik in de klas. 

 Klik hier om vijf andere platforms te bekijken. 

Tips welkom!

Zelf nog tips voor platforms waar je als leraar informatie kunt halen en brengen? Help je collega's in het land een handje en plaats een reactie onder dit artikel. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • In dit rijtje horen natuurlijk alle meer dan 300 edubloggers thuis die we inmiddels in Nederland tellen. Via hun weblogs delen ze veel tips en ervaringen!
    Het complete overzicht vind je op edubloggers.nl
    Aanmelden kan via Trendmatcher.nl/edubloggers

    Van: Willem Karssenberg | 05-10-2015, 17:51

  • Wij bieden een online platform (MOOC) aan waar je via social learning met andere professionals leert rondom een bepaald thema. Dit najaar bieden we nog de volgende thema's aan: Ontluikend programmeren, Blended Learning en Young Adults.
    Meer info via www.moocmee.nl, via twitter @MoocMee of mail me: m.albers@cubiss.nl

    Van: Mirjan Albers | 25-09-2015, 09:32

  • Omdat onderwijs voor élk kind een feest kan zijn.
    Inspiratie voor onderwijs(verbeteringen):
    www.irmasmegen.com
    www.lilaland.nl
    www.speeljewijs.com
    en nieuws is te vinden op: www.facebook.com/speeljewijs
    Allemaal voor het goede doel: gelukkige kinderen.

    Van: Irma Smegen | 24-09-2015, 18:13

  • Onderwijsvakblad Didactief inspireert, motiveert en ondersteunt je bij het maken van nóg betere lessen, geeft je nóg meer inzicht in gedrag en interesses van je leerlingen, biedt tips & tricks voor in de klas en brengt je op talloze nieuwe ideeën. Door te laten zien welke nieuwe oplossingen en ideeën onderwijswetenschappers aandragen én te onderzoeken hoe die oplossingen en ideeën zich houden in de klassenpraktijk.
    Kosten: vanaf 34,- per jaar (studentenabonnement).
    Doelgroep: docenten PO, VO
    Bij het abonnement hoort een inlogcode voor de website: alle artikelen over onderwijsonderzoek die in Didactief verschenen sinds 2003, gratis beschikbaar voor jou!
    In 2014 won Didactief de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek.
    website: www.didactiefonline.nl

    Van: Monique Marreveld, Didactief | 24-09-2015, 15:57