De Lerarenbeurs. Beter voor de klas.

De aanvraagperiode voor de Lerarenbeurs is weer gestart. Met de Lerarenbeurs kun je veel master- of bacheloropleidingen volgen. Dit draagt niet alleen bij aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan die van je leerlingen en je lerarenteam. Zo ontwikkel je jezelf verder en kun jij als leraar het verschil maken. Hoe werkt dit in de praktijk?

De Lerarenbeurs: vraag hem nu aan!

Tot 1 juli kun je nog de Lerarenbeurs aanvragen. Wacht niet langer en meld je aan! Wil je weten waarom? Bekijk dit filmpje, waarin leraren vertellen wat ze kunnen doen dankzij de Lerarenbeurs.

Kilian Geryszewski
Kilian Geryszewski, foto: Marius Roos

Kilian Geryszewski (28) 
Leraar Christelijke basisschool De Fontein, Den Haag
Master Onderwijskunde Universiteit 

‘Toen ik vijf jaar geleden begon met werken, had ik het gevoel dat ik een stukje kennis miste. Wat dat was, wist ik toen nog niet. Inmiddels ben ik bezig met de master Onderwijskunde en het blijkt dat ik vooral de verdieping miste. De jaren op de pabo gingen voor mij nogal moeizaam, maar nu vind ik studeren ineens weer heel erg leuk. Het aanbod op de pabo is erg breed, maar je leert over alles maar een beetje. Voor mij persoonlijk ging het te weinig de diepte in. Bij de studie Onderwijskunde wordt mijn honger naar kennis eindelijk gestild.’

Dehmet Eroglu
Dehmet Eroglu, foto: Marius Roos

Demet Eroglu (27)
Leraar voortgezet speciaal onderwijs, Prisma, Arnhem
Master Special Education Needs 

‘Als leraar van een klas leerlingen met een (verstandelijke) beperking vind ik dat je goed moet kunnen reflecteren op je pedagogische en didactische handelen en dit kunt koppelen aan theorieën van je opleiding. Door de master Special Education Needs leer je bovendien je visie te verbinden met persoonlijke zingeving. De master onderscheidt zich van de Pabo door deze wijze van reflecteren. Vaak gaat het bij deze leerlingen om problemen rondom gedrag. Waar komt dit gedrag vandaan en hoe ga je daarmee om? Soms loop je daarin vast. Deze studie geeft mij de handvatten om te leren kijken naar mijn werk en naar mezelf als professional.’

Leyla Yildrim
Leyla Yildrim, foto: Marius Roos

Leyla Yildirim (29)
Docent Engels, ROC Amsterdam, locatie Hilversum
Master Ecologische Pedagogiek 

‘Op het roc ben ik een paar jaar geleden begonnen aan een opleiding gericht op beleids- en coördinerende taken op het gebied van vakdidactiek. Hier heb ik ontdekt dat mijn hart ligt bij de leerlingen. Eenmaal klaar met mijn studie hoorde ik van de Lerarenbeurs. Samen met mijn manager heb ik mij georiënteerd op de mogelijkheden om een bachelor- of masteropleiding te volgen. Hieruit is de master Ecologische Pedagogiek naar voren gekomen. Deze studie past bij mij, omdat ik het belangrijk vind een sterke band op te bouwen met scholieren die vroeger een “rugzakje” hadden. Ik ben mentor van een aantal leerlingen en zie waarmee zij dagelijks worstelen, bijvoorbeeld met het maken van een goede studieplanning. Deze opleiding geeft mij handvatten om hen beter te begeleiden.’

Melline Huiskamp
Melline Huiskamp, foto: Marius Roos


Melline Huiskamp (24)
Docent onderzoek Academische Pabo Iselinge Hogeschool, Doetinchem
Master Onderwijswetenschappen

 ‘Mijn werk richt zich op aankomende leraren, dus de keuze om Onderwijswetenschappen te studeren was een logische. De studie gaat over het ontwerpen van onderwijs en stelt vragen als: hoe geef je een goede instructie en wat is goed onderwijs? Het heeft een meer beleidsmatige invalshoek. Op mijn werk komt deze studie goed tot zijn recht. Daar ben ik vrij in hoe ik mijn lessen vormgeef. Je werkt niet met bepaalde methoden, zoals in het basisonderwijs. De studie geeft mij een beter inzicht in hoe je lessen en het curriculum inricht. Ook krijg ik door mijn studie meer inzicht in wat mijn studenten moeilijk vinden en daar pas ik mijn lessen en instructie op aan.’

Vraag en antwoord

Wat biedt de Lerarenbeurs jou? Wat heeft de schoolleiding voor je betekend bij het aanvragen van de lerarenbeurs? Hoe vraag je de lerarenbeurs aan? En hoe kan een bachelor- of masteropleiding je in de toekomst helpen? Dat vertellen jouw collega-leraren in deze video's. Ook geven ze je handige tips. Neem eens een kijkje bij hogescholen en universiteiten om een indruk te krijgen van het aanbod. Kijk wat je aankan: je kunt je studie vertragen en versnellen. En overleg met je thuisfront!

Wat vinden schoolleiders van de Lerarenbeurs?

Veel schoolleiders vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt. Omdat er niets mis is met het verruimen van je mogelijkheden. Omdat fouten maken mag: liever experimenteren dan steeds het geijkte pad bewandelen. Omdat… in deze video vertellen schoolleiders hoe ze hun leraren stimuleren zich te blijven ontwikkelen via het volgen van een master- of bacheloropleiding met de Lerarenbeurs.

Mini-zine

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen? De interviews met alle overige MBO- en HBO-docenten kun je lezen in dit mini-zine. Het apriilnummer van PrimaOnderwijs besteedt ook uitgebreid aandacht aan de Lerarenbeurs, inclusief interviews met PO- en VO-docenten.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.