Goed gedrag kan je leren, zowel online als offline!

Ik werk al vijftien jaar met veel passie en plezier in het speciaal basisonderwijs en ben sinds 2014 gecertificeerd Nationaal Mediacoach. Op de school waar ik werk zijn we al vier jaar bezig met Positive Behaviour Support (PSB). Dat is een schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag.

Katja van Well

Gedrag is iets waarbij kinderen extra begeleiding nodig hebben, zowel offline als online.


Ik vind mediawijsheid een belangrijk thema. Het zelf kunnen beoordelen of een bron betrouwbaar is, online verleidingstechnieken leren herkennen, je bewust worden van ‘de sporen’ die je achterlaat op het internet, hoe je jezelf presenteert en hoe je je gedraagt: het zijn allemaal vaardigheden die mensen tegenwoordig nodig hebben. 

Kinderen hebben recht op een veilige oefensituatie waarin ze kunnen experimenteren en ontdekken. Voor basisschoolleerlingen valt echter niet veel te kiezen uit (social) media, omdat voor veel platforms een leeftijdsgrens geldt. Veel scholen komen niet veel verder dan Powerpoint, Sway, Prezi of ouderwets knippen en plakken om presentaties te maken. 

Zelf ben ik erg enthousiast over Padlet, waarvoor geen leeftijdsgrens geldt. Padlet is uitermate geschikt om bijvoorbeeld een presentatie mee te maken. Ook Pinterest is geschikt, maar daar geldt de leeftijdsgrens van 13 jaar en ouder. 

Met Padlet en Pinterest kunnen kinderen een online werkstuk maken die ze gemakkelijk kunnen delen met ouders of op de schoolwebsite kunnen zetten (in een al dan niet beveiligde omgeving). Het is ook leuk om het werkstuk op een blog te plaatsen. Je kunt het naar hartenlust afschermen, maar ik denk juist dat het belangrijk is dat er af en toe ook iets mis mag gaan en dat het een leerling ook direct opvalt als het misgaat. Dit heb ik ondervangen door kinderen op mijn eigen (school-)account te laten werken. Ik zie direct wat de kinderen gemaakt hebben en ik kan er meteen op inhaken. 

Vorig schooljaar heb ik na mijn opleiding Onderwijskundig ICT-er een pilot gedraaid om de bovenbouwgroepen kennis te laten met Padlet en Pinterest. Ik heb twee mooie instructiekaarten waarmee ze in combinatie met de filmpjes direct aan de slag kunnen. Wil jij hier meer over weten? Kijk dan eens op mijn YT kanaal of mail me op katjavanwell@gmail.com
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.