Mag dat?

Er zijn scholen die innoveren en nieuwe dingen uitproberen. Zij zoeken de ruimte op om zelf vorm te geven aan het curriculum, de organisatie, de roosters en de toetsen. Zo werken zij aan beter onderwijs.

Sommige scholen zijn nog terughoudend, vanwege de regelgeving en het toezicht. Vaak is er echter meer ruimte dan van tevoren gedacht. Het ministerie van OCW en de Inspectie van het Onderwijs brengen daarom samen met leraren en schoolleiders de knelpunten die worden ervaren in kaart.

In deze rubriek ‘Mag dat?’ geven we duidelijkheid over (veronderstelde) regels, in artikelen en video’s.

Heb je ook een vraag?

Is jouw vraag over regels in het onderwijs nog niet beantwoord? Plaats dan een bericht op onze Facebookpagina. Ook kun je terecht op de website van de Onderwijsinspectie. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen. Via het Loket Onderwijsinspectie  kun je ook een vraag stellen.

Spreek je uit over nieuwe wet- en regelgeving!

OCW wil graag weten wat de consequenties van wetten en regels zijn voor jouw werk.  Daarom praten we tijdens de voorbereiding met veel verschillende partijen. Veel voorstellen voor wet- en regelgeving publiceren we ook op internet, zodat iedereen er op kan reageren. Dat doen we voordat we de voorstellen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Op www.internetconsultatie.nl zie je voor welke wet- en regelgeving je jouw mening kunt geven.  OCW gaat in op alle binnengekomen reacties. Deze reacties zijn te downloaden via de website, tenzij indieners daar bezwaar tegen hebben. Het resultaat wordt ook naar de Tweede Kamer gezonden.

Wil jij ons laten weten wat voor invloed een voorstel heeft op jouw dagelijkse praktijk voordat het in wet- of regelgeving is vastgelegd? Laat het ons weten!

Via deze link kun je je abonneren op een alert. Je ontvangt direct een e-mail zodra er een internetconsultatie start. Je kunt filteren op ministerie en onderwerp.

Meer artikelen

Hier vind je nog meer artikelen over regelgeving en toezicht.

Is maatwerk pas echt mogelijk met de nieuwe Wet onderwijstijd (vo)?

Hoe (on)duidelijk is de urennorm voor het mbo?

Hoofdinspecteur Arnold Jonk beantwoordt vragen van docenten

Internetconsultatie: wat vind jij van cross-over kwalificaties?