Wat vind jij van cross-over kwalificaties?

Responsieve mbo-instellingen zijn in staat om samen met bedrijven snel in te spelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen en op de arbeidsmarkt. Het experiment ‘cross-overs’ is één van de maatregelen dat bijdraagt aan dit responsieve onderwijs. Wij willen graag weten wat jij vind van het concept-besluit  dat ten grondslag ligt aan dit experiment via deze internetconsultatie.  Reageren kan in de periode van 30 september tot 28 oktober 2015.

Aansluiten op de samenleving en arbeidmarkt is nodig, omdat innovaties de economie en samenleving steeds sneller en ingrijpender veranderen. Ook wordt de dynamiek op de arbeidsmarkt steeds groter. In de Kamerbrief ‘Een responsief mbo voor hoogwaardig vakmanschap’ lees je meer over het experiment cross-overs. Kort gezegd kunnen mbo’s met (regionale) bedrijven in dit experiment cross-sectorale kwalificaties samenstellen. Om een technisch verpleegkundige op te leiden, kan het bijvoorbeeld goed zijn om kwalificaties in de opleidingsdomeinen ‘Zorg en welzijn’ en ‘Techniek en procesindustrie’ te combineren. En een nieuw beroep in de e-commerce zou je kunnen vormgeven met een combinatie van kwalificaties in de opleidingsdomeinen ‘Handel en ondernemerschap’ en ‘Informatie en communicatietechnologie’.  

Het experiment voor cross-over kwalificaties start eind 2016. Dan kunnen onderwijsinstellingen beginnen met het samenstellen van een cross-over kwalificatie en die laten goedkeuren. Het onderwijs van zo’n cross-over kwalificatie kan vervolgens starten in het studiejaar 2017/2018. Het experiment moet uitwijzen of er behoefte is aan cross-over kwalificaties en of er aanleiding is om dit structureel mogelijk te maken.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.