Lesmateriaal: dat kan elf keer leuker!

Het nieuwe jaar komt eraan. Heb je als goed voornemen om het in 2015 helemaal anders aan te pakken? Drie docenten geven op hun websites regelmatig tips om creatief met lesmateriaal om te gaan. Ideaal om geïnspireerd het nieuwe jaar in te gaan of mee te experimenteren in de (vaak knutselintensieve) weken voor kerst.

Juf Lisanne

Juf Lisanne is een klein begrip als het gaat om het creatief lesmateriaal. Lisanne de Gelder, geestelijk moeder van de website, is derdejaars student aan de Universitaire Pabo van Amsterdam en stagejuf in groep 1/2 op een Montessorischool.

Lisanne houdt zich vooral bezig met de onderbouw van het lager onderwijs en verzint daar de mooiste dingen voor. “Al vanaf het begin van mijn opleiding heb ik me beziggehouden met het zelf ontwikkelen van lesmaterialen, maar na mijn stages verdwenen de meeste spullen weer in de kast om niet meer gebruikt te worden. Zonde natuurlijk, want sommige materialen zijn ook prima door andere leerkrachten te gebruiken!” Op haar website laat Lisanne zien wat die materialen zijn en hoe docenten daar gebruik van kunnen maken.

De lesmateriaal-top van Juf Lisanne:

  1. Doe de rainwave! Een muziekles waarbij de leerlingen lusteloos wat met instrumentjes staan te pielen is natuurlijk zonde van de tijd, dat kan anders! Daarom wil ik je echt eens aanraden om met je klas een Rainwave uit te voeren. In het kort komt het erop neer dat je met de hele klas het geluid van een enorme regenbui nabootst, inclusief harde donderklappen aan het eind. Klik op de link om te zien hoe het werkt!
  2. Ik Boggle, wij bogglen…
    Wat ik een leuke en uitdagende activiteit vind om je taalonderwijs wat leuker te maken, is het spel Boggle. Waarschijnlijk ken je het wel: je moet met een aantal gegeven letters zo veel mogelijk woorden proberen te maken. Op mijn site vind je kaartjes om uit te printen voor gebruik in de klas. Hang er een aantal met magneetstrip op het bord en de wedstrijd kan beginnen!
  3. Een positieve sfeer in de klas op vijf manieren
    Als laatste heb ik nog vijf leuke ideeën voor je op een rijtje gezet om de sfeer in je klas te verbeteren. Speel bijvoorbeeld beloningsbingo, of wijs elke dag een andere ‘mystery hero’ aan. Stuk voor stuk zijn het leuke en verrassende manieren waarvan ik zeker weet dat ze je klas wel aan zullen spreken.

Juf Sanne

Sanne Ramakers werkt sinds 2001 in het onderwijs en onderhoudt sinds ruim tien jaar JufSanne.com. Ook is zij betrokken bij Kleuteruniversiteit, een nieuw initiatief dat in samenwerking met uitgevers en onderwijsprofessionals digitale lesprojecten biedt van kinderboeken. Op Sannes website deelt ze haar lesideeën, knutselideeën en werkbladen. Zij schrijft hierover: “Het maken van eigen lesmateriaal is leuk, handig en soms noodzakelijk. Daarnaast zorgt het ervoor dat je gedwongen wordt om creatief te denken. Het bedenken van lessuggesties vanuit een doel is wenselijk, maar met kleuters werk je vaak vakoverstijgend en komen meerdere doelen tegelijk aan bod.

De lesmateriaal-top 4 van Juf Sanne:

  1. 50 lessuggesties met de 50 Albert Heijn mini’s
    In dit blog lees je dat de lessuggesties juist andersom bedacht zijn, vanuit het materiaal waaraan later doelen gekoppeld zijn. Veel ‘gewone’ materialen bieden mogelijkheden voor het onderwijs. Veel supermarkten organiseren regelmatig verschillende spaaracties waar veel kinderen aan meedoen. De leeropbrengst is groter als iets ‘leeft’ bij kinderen. Je kunt het thema op zo’n actie laten aansluiten en met de groep meedoen.
  2. Materialen voor de werkles Het maken van eigen lesmateriaal hoeft geen kostbare aangelegenheid te zijn. Het is juist de truc om op inventieve en kosteloze wijze toch te zorgen voor een mooi aanbod in jouw groep. Je kunt dit vaak bereiken met aanwezige materialen en bijvoorbeeld een fototoestel. Geef het materiaal een nieuwe impuls door zelf voorbeeldkaarten te maken. Ook dit artikel met suggesties voor voorbereidend schrijven geeft een voorbeeld van hoe je goedkoop kunt werken aan diverse doelen.
  3. Lesideeën met de cijfermatten
    Het loont om een keer de klas rond te lopen en eens goed te kijken naar de huidige materialen. Snuffel ook eens in kasten en in het magazijn. Wellicht kom je ‘vergeten’ materialen tegen waarmee je weer een nieuwe leerprikkel voor de kinderen creëert. Bij mij was dit het geval met de cijfermatten. Er waren zo ontzettend veel mogelijkheden mee te verzinnen. En met een paar aanvullingen zorg je voor een hoog leerrendement.
  4. Kerstmis kringactiviteiten
    Als je met jonge kinderen werkt, zorg je dat het aanbod van activiteiten aansluit op hun belevingswereld. De doelen veranderen niet, maar de materialen kun je aanpassen zodat het beter in deze belevingswereld past. Tijdens de herfst tel je (in plaats van teldopjes) met kastanjes, in de sinterklaasperiode tel je met kruidnoten en met kerst tel je met lichtjes. Het aanpassen van het telmateriaal creëerde nieuwe mogelijkheden en daardoor nieuwe leermomenten.

Lespakket - eigenwijs onderwijs

Ook Bianca Oldenbeuving, initiatiefnemer van Lespakket, is dik tien jaar actief met haar website over onderwijs aan kleuters. Haar missie is om via de website duidelijk te maken wat kleuters zo bijzonder maakt en om collega’s en studenten warm te maken voor het kleuteronderwijs. “Informeren, inspireren en enthousiasmeren dus!” Om dat te realiseren maakt Bianca, in het dagelijks leven actief als specialist hoogbegaafdheid op een basisschool, onder meer lespakketten, lesmaterialen en lesideeën.

De lesmateriaal-top 4 van Lespakket:

  1. 5 rekenspelletjes met dobbelstenen en speelkaarten
    Rekenen op een speelse manier, dat past heel goed bij kleuters. Daarvoor hoef je echt geen dure materialen aan te schaffen. Je hebt vast wel dobbelstenen en speelkaarten in je klas. Daarmee kun je eenvoudige en leerzame spelletjes spelen.
  2. Zelf klei maken: winter-klei-activiteiten
    Als je zelf klei wilt maken, heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Ze staan waarschijnlijk ook in jouw keukenkastje. En omdat het zo simpel en goedkoop is, kun je de klei eenvoudig bij je thema aanpassen. Maak bijvoorbeeld eens speciale winterklei en geef er winterse opdrachten bij.
  3. 5 stappen om je bouwhoek te verbeteren
    In elke kleuterklas vind je wel een bouwhoek. Maar lang niet iedereen weet hoe je de kinderen het beste kunt begeleiden bij het bouwen en hoe je hen verder kunt helpen in hun ontwikkeling. In dit artikel lees je bijvoorbeeld welke materialen je toe kunt voegen om je bouwhoek nóg beter te maken.
  4. Goed(koop) onderwijs: 5x rekenen met Duplo
    Duplo gebruik je om iets mee te bouwen. Toch? Maar weet je dat je de Duplo ook goed kunt gebruiken bij je rekenlessen? Met verschillende activiteiten oefen je verschillende rekendoelen.

Tips welkom

Zelf tips voor websites of eigen projecten voor lesmateriaal? Laat het vooral weten via de reacties onder dit artikel!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.