Hoe win je de Global Teachers Prize?

Onlangs werd één van onze Nederlandse leraren genomineerd voor een belangrijke, internationale prijs: de Global Teacher Prize. Deze award beloont een ‘excellente’ leraar die een grote bijdrage heeft geleverd aan het vak. Voormalig leraar van het jaar Jelmer Evers (2012) werd voor de tweede keer genomineerd en zit inmiddels bij de laatste 50. Binnenkort weten we of hij ook doorstoot tot de top-10. Hoe zorg jij ervoor dat jij volgend jaar in Dubai zit en kans maakt op die 1 miljoen dollar – en dat je ‘m wint?

Beeld: Global Teacher Prize

Stap 1: Meld je aan

Het eerste dat je moet doen is jezelf – of natuurlijk een collega-leraar – aanmelden via de website. Dit is de makkelijkste stap. Vermoedelijk dit najaar kun je terecht op de website van de Global Teacher Prize. Er zijn wel een paar voorwaarden: je moet leraar zijn op een basisschool of middelbare school, minstens 18 jaar zijn, en niet eerder de prijs hebben gewonnen. O ja, en je mag geen strafblad hebben.

Stap 2: Jouw concurrentie

Vervolgens is het afwachten. De concurrentie is groot: afgelopen jaar werden meer dan 5000 leraren uit 148 landen aangemeld. Al hun verhalen worden nauwkeurig beoordeeld door de Academy: een grote vakjury. Een beetje zoals bij de Oscars, dus. De Academy bestaat uit leraren, experts, journalisten, sjeiks, ondernemers, politici - noem maar op - vanuit de hele wereld. Uiteindelijk selecteren zij 50 leraren. De rest valt af.

Waar de Academy op let?

  • Of je een uitstekende leraar bent die een grote bijdrage levert aan het beroep
  • Of je op een innovatieve en effectieve manier lesgeeft, en zo de resultaten van je leerlingen verbetert
  • Of je ook buiten het klaslokaal bijdraagt aan het beroep van leraar
  • Of je anderen aanmoedigt om óók leraar te worden, bijvoorbeeld door actief bij te dragen aan het debat in de media
  • Of je bijdraagt aan de vorming van jouw leerlingen en hen opleidt tot ‘wereldburger’
  • Het helpt als je eerder prijzen hebt gewonnen op lokaal of nationaal niveau, zoals in Nederland de titel ‘Leraar van het Jaar’

Stap 3: Van 50 naar 10

Zit je bij de top-50? Gefeliciteerd! Je hebt 4950 andere leraren achter je gelaten. Dit is de fase waarin Jelmer Evers nu zit. Een knappe prestatie, die je flink wat media-aandacht oplevert, en in Jelmer’s geval videoboodschappen van de minister en staatssecretaris. Bovendien krijg je een profiel op de website en word jouw verhaal gedeeld op Facebook. Dit is je kans om jouw persoonlijke verhaal én jouw visie op het onderwijs zo veel en zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. 

Stap 4: De laatste 10

In februari vindt de volgende schifting plaats: de selectie van de top 10. Daarvoor gaat een speciaal comité aan het werk: de zogenoemde ‘Prize Commitee’. Het is zaak om hen te overtuigen voor jou te kiezen. Dit clubje juryleden komt bij elkaar om de tien finalisten te bespreken en uiteindelijk een winnaar te kiezen. Daarbij worden ze ondersteund door een apparaat van ‘auditors’ van PWC, die referenties opvragen en backgroundchecks doen. 

Stap 5: Winnen

Zit je bij de top 10? Dan word je uitgenodigd in Dubai om deel te nemen aan een grote conferentie en daar in spanning af te wachten. Ondertussen draag je overal jouw verhaal uit en deel je jouw kijk op het onderwijs. Heeft de sjeik van Dubai jouw naam in zijn envelop zitten? Neem dan de Global Teacher Award in ontvangst en kom naar voren voor jouw overwinningsspeech. Tot nog toe ging slechts één leraar je voor: de Amerikaanse lerares Nancie Atwell.

Niet gewonnen?

Haal je de eindstreep niet? Geeft niets, volgend jaar kun je het gewoon nog een keer proberen. En dan nog gaat de prijs in eerste instantie niet om winnen: het gaat erom het beroep te ‘vieren’, het grote belang ervan te erkennen en te laten zien hoe leraren zich over de hele wereld blijven ontwikkelen en inzetten voor beter onderwijs. En of je nu meedoet of niet, als leraar draag je daar natuurlijk elke dag al aan bij.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.