Ontslag? Dit zijn jouw rechten

Je wil graag goed weggaan bij je baas. Maar soms lukt dat niet. Je werkgever wil je ontslaan of accepteert het niet als jij kiest voor een andere school. In zulke gevallen is het goed om te weten wat jouw rechten zijn. Regelmatig krijgen we hier vragen over. Onder meer omdat de regels voor het ontslagrecht sinds 1 juli 2015 zijn veranderd op grond van de Wet werk en zekerheid. Wat is er veranderd? En voor wie gelden die nieuwe ontslagregels?

Werk je in het openbaar onderwijs? Dan heb je een aanstelling als ambtenaar. Daarbij kun je gebruikmaken van je bijbehorende bestuurlijke rechten. Je kunt bijvoorbeeld bezwaar maken, een beroep doen op de sector bestuursrecht van de rechtbank en hoger beroep aantekenen bij de centrale raad van beroep. Als je in het openbaar onderwijs werkt, is er voor jou niets veranderd.

Als je in het bijzonder onderwijs werkt, heb je een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst. Voor jou is er sinds juli 2015 wel wat veranderd, omdat het nieuwe ontslagstelsel op grond van de Wet werk en zekerheid geldt voor alle werknemers die onder het Burgerlijk Wetboek (BW) vallen. 

Situatie voor 1 juli 2015 voor bijzonder onderwijs

Tot 1 juli 2015 kon je werkgever - als hij jou zonder je toestemming wilde ontslaan – je arbeidsovereenkomst opzeggen of je contract door de kantonrechter laten ontbinden (bijvoorbeeld als je een opzegverbod had). Als je het niet eens was met de opzegging van het arbeidscontract, kon je in beroep bij de commissie van beroep of een verzoek indienen bij de kantonrechter (bijvoorbeeld om je ontslag nietig te laten verklaren of om een schadevergoeding te eisen).

Situatie na 1 juli 2015 voor bijzonder onderwijs

UWV voert een verplichte preventieve ontslagtoets uit bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, waarbij je werkgever je wil ontslaan omdat het niet goed gaat met de onderwijsinstelling, vanwege een reorganisatie of andere veranderingen binnen de school. UWV voert ook een verplichte preventieve toets uit als je langdurig arbeidsongeschiktheid bent. Word je om op andere gronden ontslagen? Dan voert de kantonrechter een preventieve ontslagtoets uit.

Zijn jij en/of je werkgever het niet eens met de uitspraak van UWV of de kantonrechter en wil je meer informatie hierover of weten welke stappen je kunt ondernemen? Je leest het in deze factsheets op rijksoverheid.nl.

De verplichte preventieve toets betekent dat de commissies van beroep geen toetsing achteraf meer uitvoeren. Jij en je werkgever kunnen er overigens wel voor kiezen om in de cao vast te leggen dat de preventieve toets bij bedrijfseconomisch ontslag door een commissie wordt uitgevoerd in plaats van UWV.

Ontslag op levensbeschouwelijke grondslag

Werk je in het bijzonder onderwijs en wil je werkgever jou ontslaan omdat je iets hebt gedaan of nagelaten dat niet verenigbaar is met de godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag van je school? Dan hoeft je werkgever niet naar de kantonrechter te gaan voor een preventieve ontslagtoets, op voorwaarde dat een onafhankelijke en onpartijdige commissie toestemming voor dit ontslag verleent. Dit is de zogenoemde “Identiteitscommissie”. De vereniging voor gereformeerd schoolonderwijs (VGS) maakt inmiddels gebruik van deze mogelijkheid.

De rol van de kantonrechter is daarmee overigens niet uitgespeeld. Als je arbeidsovereenkomst niet is opgezegd vanwege onverenigbaarheid met de godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag, dan kan de kantonrechter op jouw verzoek de opzegging van je arbeidsovereenkomst vernietigen of een billijke vergoeding toekennen.

Dit is ook het geval als je werkgever je wil ontslaan op grond van ras, geslacht, hetero- en homoseksuele gerichtheid en burgerlijke staat. Je werkgever mag dit namelijk niet doen. Ook kan de kantonrechter je arbeidsovereenkomst herstellen als blijkt dat je werkgever niet aan de voorwaarden voor ontslag heeft voldaan, of aan jou een billijke vergoeding toekennen als je werkgever je om een andere reden onterecht heeft ontslagen.

Wil je meer weten over de gevolgen van de Wet werk en zekerheid voor jouw werk? In dit document hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.