Hoe leraren omgaan met de aanslagen in Parijs

De aanslagen in Parijs worden ook in het onderwijs besproken. Hoe ga je in de klas om met dit heftige nieuws? Hoe praat je erover met leerlingen? En hoe kun je je voorbereiden? Veel leraren zijn hier bewust mee bezig. Op verschillende websites en blogs delen zij hun ervaringen. Hieronder zetten wij een aantal links op een rijtje. Zijn we er eentje vergeten? Noem de website in een reactie onderaan deze pagina en help je collega’s verder.

Stef van der Linden

Leraar maatschappijleer Stef van der Linden bereidde zich afgelopen weekend voor op zijn lessen over de aanslagen in Parijs. Hij deelde zijn lesvoorbereidingen en geeft vier tips voor andere docenten.

Maatschappijleer.net

Alderik Visser & Henk ter Haar

Dit blog geeft een aantal praktische aanbevelingen, op basis van de ervaringen van 500 leraren. Zij vulden eerder dit jaar, na de aanslag op Charlie Hebdo, een vragenlijst in over het omgaan met aangrijpende nieuwsbeelden.

Terhaaronderwijst.com

Kindercorrespondent

Tako Rietveld – bekend als verslaggever van het Jeugdjournaal – blogt onder het pseudoniem ‘de Kindercorrespondent’. Hij geeft tien tips voor alle ouders, leraren en anderen die met kinderen te maken hebben. Tip 1: praat erover.

Kindercorrespondent.nl

Diversion

Op basis van vragen van docenten biedt Diversion een aantal praktische handvatten om je als docent (en team) voor te bereiden op uiteenlopende reacties van leerlingen. Ook is er een hulplijn geopend voor schoolleiders en docenten, voor verder advies op maat.

Diversion.nl

School & veiligheid

Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. In dit artikel geven ze vuistregels, tips en diverse materialen voor docenten, om zich voor te bereiden op hun lessen en het klassengesprek.

Schoolenveiligheid.nl

Nieuws in de klas

Nieuws in de klas biedt een verzameling van lessuggesties, praktijkvoorbeelden en blogs, die een houvast kunnen geven om het nieuws te bespreken. Bekijk bijvoorbeeld het lesmateriaal over het omgaan met schokkende nieuwsfoto’s.

Nieuwsindeklas.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Gatentekst Imagine; foto pianist. Aangepaste opening en uiteraard 1 minuut stilte: het was goed!

    Van: Catrien van Brouwershaven | 17-11-2015, 19:24