Dag van de Leraar - bijzondere leraren, bijzondere initiatieven

Vandaag is het de Dag van de Leraar - een moment om stil te staan bij dat mooie en belangrijke vak. Als leraar ben je immers de belangrijkste schakel in de kennisoverdracht van generatie op generatie, waarmee je maatschappelijke ontwikkeling mogelijk maakt. En je draagt niet alleen kennis over: als leraar schrijf je mee aan een hoofdstuk uit het leven van je leerlingen. Of ze hun studiekeuze nou baseren op jouw enthousiasme, of dertig jaar later nog anekdotes over je vertellen, je maakt elke dag weer het verschil in hun leven.

Dag van de leraar: een wereldwijd fenomeen

Al die passie, kennis en kunde mag gevierd worden, en dat vinden we niet alleen in Nederland. Sinds Unesco in 1994 World Teachers’ Day instelde, wordt de Dag van de Leraar wereldwijd in meer dan honderd landen gevierd.

Soms komt de waardering in de vorm van cadeautjes, snoepjes en bloemen (zoals in Polen, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Jamaica), in andere landen krijgen leraren een dag vrij (Venezuela).

In Estland en India geven de oudste leerlingen les aan de jongere, ter 'vervanging' van de docent.

Maar hoe de dag ook wordt ingevuld, in veel landen wordt stilgestaan bij de speciale rol die leraren in de levens van individuen en in de maatschappij vervullen.

Bijzondere initiatieven van leraren door heel Nederland

Ook het ministerie van OCW maakt van de gelegenheid gebruik om zijn waardering extra te laten blijken.

Minister Bussemaker geeft een gastles aan een 3VMBO-klas op het Baken (Poort) in Almere, en beleidsmedewerkers brengen een bezoek aan het Hyperion Lyceum in Amsterdam, waar nieuwe vakken als logica en science te volgen zijn. Beleidsmedewerkers reizen door het land om te kijken hoe verschillende nieuwe onderwijsaanpakken in de praktijk vorm krijgen.

Zoals in Deventer, waar docenten in het samenwerkingsverband Sine Limite Leer-Kracht met passend onderwijs leren omgaan door elkaar gerichte tips te geven, en in Zoetermeer, waar het Picasso Lyceum experimenteert met het concept Onderwijsteams. Ook bezoeken ze het particuliere Winford College, om te kijken wat het regulier onderwijs kan leren van particulier onderwijs.

Het Onbeschreven Blad

Deze bijzondere initiatieven dragen bij aan de ontwikkeling van leerlingen, zoals alle leraren dat op hun eigen bijzondere manier ook doen. Speciaal voor Dag van de Leraar is de mooie minidocu Het Onbeschreven Blad gemaakt (te zien via YouTube), waarin we aan vier leraren van het jaar vroegen hoe zij naar een nieuwe klas kijken. Hoe herkennen ze potentie? En hoe halen zij het beste uit hun leerlingen?

Wil je je onderdompelen in nog meer waardering? Bekijk ook de websites Bedank je leraar en de Dag van de Leraar.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.