Video: Creatieve toptalenten

Toptalenten zijn leerlingen die meer kunnen dan hun klasgenoten. Zij kunnen bijvoorbeeld beter rekenen of lezen, maar je bent ook een toptalent als je goed bent in bijvoorbeeld techniek of sporten. Of muziek. Maar hoe kun je leerlingen helpen om juist díe talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen? In deze video kun je zien hoe de Bos en Lommerschool dat geregeld heeft.

(Een man loopt naar een groene muur. Beeldtitel: Toptalenten. Creatieve toptalenten. Meneer Van Empel:)
RUSTIGE MUZIEK
MENEER VAN EMPEL: Toptalenten zijn leerlingen die net iets meer kunnen dan hun klasgenoten. Ze kunnen bijvoorbeeld beter rekenen en lezen. Maar er zijn ook leerlingen die goed zijn in techniek, sport en muziek. Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen hun talent ontdekken en ontwikkelen? Daarom ben ik vandaag op de Bos en Lommerschool om te zien hoe ze dat hier hebben geregeld.
(Meneer Van Empel gaat de school in.)
We gaan nu een kijkje nemen in de les van juf Tammerly. VAN EMPEL: Hallo, allemaal. Vinden jullie het goed als ik erbij kom? DE LEERLINGEN: Ja.
(Juf Tammerly legt iets uit en wijst zinnetjes aan op het bord. De kinderen dansen en springen in een kring.)
SNELLE MUZIEK
Jij volgt de lessen bij juf Tammerly en wat vind je daarvan? SHAVENICE: Ik vind ze leuk en goed en we dansen in de les en we zingen in de les. En als we dansen, geeft ze ook complimentjes aan de kinderen die het goed doen en bij sommige kindjes geeft ze nog een beetje tips wat ze kunnen doen. Ik vroeg me af: hoe reageren de leerlingen op jouw les? JUF TAMMERLY: Superenthousiast. Ik kom één keer in de week hier lesgeven en dat is eigenlijk gewoon feest voor ze. Hoe zie jij talentontwikkeling bij jou in de les? Ik werk hier nu twee jaar op school en hier op school hebben ze nog nooit muziekles gehad. Dus alles was nieuw. En toen ik hier voor het eerst kwam met al m'n instrumenten dat was gewoon magisch. Als ik gewoon sloeg op een xylofoon, dan was het: wauw! Dat hadden ze nog nooit gezien. En in die twee jaar, dan hoor je kinderen zingen en toen was er één jongetje, en die verschuilde zich natuurlijk een beetje achter z'n klasgenoten, maar toen dacht ik: wacht 's die kan best wel mooi zingen, en toen ging ik erop letten en op een gegeven moment kwamen er ook talentscouts want we hebben vanuit Aslan talentscouts dus die komen dan kijken af en toe en die halen dan die talentjes eruit. En dan mogen ze auditie doen op de muziekschool. De leerlingen krijgen in mijn muzieklessen gewoon de kans om hun eigen muzikale talenten te ontdekken. Hoe zorg je ervoor dat de muzieklessen niet komen los te staan van de reguliere lessen? RENÉ UDO: Het muziekcentrum waar we mee samenwerken heeft een doorgaande lijn muziek ontwikkeld en wij gaan dan samen kijken met het muziekcentrum hoe we dat kunnen mengen met het leerstofaanbod van de school, zodat het samenhang heeft. De directie zorgt ervoor dat er iemand is die dat mag coördineren. Die maakt daar uren voor vrij binnen het formatiebudget dat ze hebben.
(Aldus René Udo.)
Maar kost dat dan niet superveel tijd? -Nee, dat kost zo'n vier uur per week. Dat verzorg ik dan ook en dat is voldoende om elk kind in aanraking te laten komen met het culturele aanbod en de toptalenten verder te ontwikkelen. En wat wil je later worden als je groot bent? Danseres of zangeres en nog een paar andere dingen. Muziekonderwijs is natuurlijk maar één vorm van talentontwikkeling maar waar ben jij nou mee bezig op je school? Sluit je aan bij een van de regionale talentnetwerken en deel het daar óf deel het onder deze video.
(Beeldtekst: Toptalenten. Creatieve toptalenten. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeldtekst: www.talentstimuleren.nl.)
DE SNELLE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN