Artikelen

Lerarencongres: veel verantwoordelijkheid voor sterke beroepsgroep

Ruim 1.700 leraren uit het po, vo en mbo kwamen vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober bijeen tijdens het jaarlijkse Lerarencongres van de Onderwijscoöperatie. Het was dit jaar een bijzondere editie. De woensdag voor het congres besprak de Tweede Kamer namelijk het wetsvoorstel, waarin de zeggenschap, de professionele ruimte en het beroepsregister van leraren worden geregeld.

Leraren van het jaar 2016

Vlnr. Joke de Jong (vo), Daisy Mertens (po), Jet Bussemaker, Merel Brugman (mbo) en Anna Hinkema (so/vso)

Staatssecretaris Dekker kreeg bij de opening van het lerarencongres een flink aantal wervende pitches over de workshops van leraren te zien. Hij sprak hiervoor zijn grote waardering uit en legde een relatie tussen ‘nooit uitgeleerd’ – het thema van het congres – en het lerarenregister. De staatssecretaris benadrukte het belang van een sterke beroepsgroep van leraren die zelf verantwoordelijk zijn voor het vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische proces in de klas en hun vakbekwaamheid.

In zo’n honderd workshops gingen de leraren vervolgens met elkaar aan de slag. De thema’s waren zeer divers. Enkele voorbeelden: begeleiding van starters, verbetercultuur, onderwijscurriculum 2032, differentiëren, lerarenregister, onderzoek in de klas, 21st century skills en het mbo van de toekomst.

Beste leraren

Op de tweede dag van het Lerarencongres maakte minister Jet Bussemaker de vier leraren van 2016 bekend. In een wervelende show kwamen de kwaliteiten aan bod van deze kanjers, die hun beroepsgenoten de komende tijd als ambassadeur zullen vertegenwoordigen. Deze gepassioneerde leraren zijn volgens de jury inspirerend en innovatief in hun sector en vormen een link tussen opleiding en lespraktijk. Zo bevorderen de leraren van het jaar de begeleiding van startende leraren via de Lerarenkamer van de Onderwijscoöperatie.

Daisy Mertens van BBS De Vuurvogel in Helmond is leraar van het jaar in het basisonderwijs. Anna Hinkema van de Dr. J. De Graafschool in Groningen is de beste in het speciaal onderwijs. Dramadocente Joke de Jong ontving de prijs voor het voortgezet onderwijs. En in het mbo is fotografielerares Merel de Jong leraar van het jaar geworden. Op deze website maken we binnenkort kennis met deze leraren. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.