Leraren houden ambtenaren praktijkspiegel voor

Op de Dag van de Leraar (5 oktober) komen rond 50 leraren uit het primair onderwijs en voortgezet onderwijs naar het ministerie van OCW. Leraar-ambtenaren (die half in het onderwijs en half bij het ministerie werken), hebben hen uitgenodigd voor de eerste ‘praktijkspiegel’. Beleidsmedewerkers en docenten gaan met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen, zoals werkdruk, minder uren, kleinere klassen, differentiëren, kansenongelijkheid en de ‘toetscultuur’.

De aanwezige leraren vormen een doorsnede van het lerarencorps: jong en oud, man en vrouw. Afkomstig uit het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Lesgevend in Duits, Frans, Nederlands, Natuurkunde en Aardrijkskunde. En aan de accenten te horen, komen de leraren uit het hele land. De één geeft al twintig jaar les en de ander heeft nog maar net de opleiding afgerond. 

Ideeën

Verschillende groepjes gaan al snel stevig in discussie in aanwezigheid van een ambtenaar die zich bezighoudt met het onderwerp. Leraren kunnen zelf onderwerpen kiezen waarover ze mee willen denken. Regeldruk, minder lesuren en differentiëren zijn populair.

De beleidsmedewerkers nemen aan het einde van de bijeenkomst allemaal iets mee. De één heeft onthouden dat er regels worden gemaakt om minder regels te maken. Een tweede concludeert dat er te veel op prestatie wordt gelet. Niet alleen door de school of het ministerie, ook door de leerlingen zelf. En een derde leraar is bijgebleven dat de rol van de ouder niet moet worden vergeten of onderschat om gelijke kansen te bieden.

Veel ideeën zijn nuttig om goed beleid te maken. Maar dat betekent niet dat OCW deze suggesties allemaal morgen kan invoeren, want – zo wordt benadrukt – beleid maken is complex en vereist grote zorgvuldigheid.  

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.