Artikelen

Van Breinplein tot democratische school: Leraren met lef presenteert laatste onderwijsinnovaties

Leraren met lef is het schooljaar goed begonnen met de landelijke manifestatie ‘Oei, ik groei’, op 23 augustus bij de Parade in Amsterdam. Zo’n 400 leraren uit het po, vo en mbo kwamen samen om kennis te delen over initiatieven en praktijkvoorbeelden die je als leraar niet mag missen.

Stichting Leraren met Lef is een landelijke organisatie voor leraren uit het po, vo én mbo die staat voor verandering, verbetering en vernieuwing van onderwijs. ‘De vernieuwing moet vanuit het werkveld komen en dat is ook logisch. Want leraren zijn expert op het gebied van onderwijs', zegt leraar en bestuurslid Koos Schadee. Jaarlijks organiseert Leraren met lef een landelijke bijeenkomst en diverse regionale congressen. Ook laat de stichting van zich horen op social media.

In een ludieke circustent - geheel in de sfeer van het rondreizende theaterfestival de Parade - konden de deelnemers kiezen uit tientallen workshops over de laatste onderwijsinnovaties. Studenten van een theateropleiding hielden voordrachten in theatrale stijl, en kondigden de sprekers ook zo aan. De tent was nokvol gevuld met leraren en schoolleiders. Het Nova College was zelfs met het complete docentenkorps afgevaardigd.

Breinplein

Drukbezochte bijeenkomsten waren onder meer het Breinplein, waar kennis werd uitgewisseld over hoe je via creatieve werkvormen de hersenen van je leerlingen kunt activeren, en de democratische school. Een schoolvorm waarbij leraren en leerlingen samen bepalen wat er wordt geleerd en op welke manier wat gebeurt. Veel deelnemers waren benieuwd hoe je met zo’n concept de examendoelen haalt. Ook de workshops over les krijgen van een robot, waarmee je leerlingen een nieuwe prikkel kunt geven, was drukbezocht. Dat gold ook voor de bijeenkomst voor het gebruik van ICT in de klas.

Onderwijscafé

Bestuurslid en docent Koos Schadee van Leraren met Lef: ‘We probeerden een palet aan vernieuwend onderwijs aan te bieden, op zo’n manier dat het leraren inspireert iets nieuws te proberen in de klas. En er met hun directeur over te praten. Afgaande op de enthousiaste reacties denk ik dat dat wel is gelukt.’ Niet alleen in de workshops, maar ook in de pauzes wisten de leraren elkaar te vinden. Zo loopt Schadee al een tijd rond met het idee om een onderwijscafé te starten, waarin docenten elkaar in informele sfeer kunnen ontmoeten en kennis en ervaring delen over vernieuwend onderwijs, ‘Een collega wilde ook zoiets doen in Ede. Binnenkort ga ik bij hem op bezoek.’

Meer over Leraren met Lef

Leraren met Lef staat voor krachtig leraarschap. Het gaat niet alleen om positieve energie. De stichting wil scholen ook vooruit stuwen met een duidelijk beeld over wat er moet gebeuren in het onderwijs en hoe dat kan. Daarbij hanteert Leraren met lef vijf pijlers, die het verschil kunnen maken op scholen:

  • Positieve pedagogiek: iedere leerling is meer dan de moeite waard;
  • Lerende school: leren met en van elkaar;
  • Gedeeld leiderschap: als teamspelers verantwoordelijkheid nemen voor elkaar;
  • Gebruiken van verschillen tussen leraren: beter benutten van kwaliteiten;
  • Baas over eigen tijd: initiatieven om beter om te gaan met tijdsdruk.

Wil je meedoen aan dit netwerk van enthousiaste leraren? Op de website van Leraren met Lef lees je hoe je kunt aansluiten.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.