Artikelen

Leerlingen met gescheiden ouders: hoe jij ze kunt helpen

Leerlingen die eerst hun broertje naar school moeten brengen, omdat moeder de hele dag op bed ligt te huilen. Kinderen die met weekendtassen rondlopen, omdat ze van het ene huis naar het andere huis gaan. Het zijn enkele kenmerken van kinderen met gescheiden ouders. Een echtscheiding heeft veel invloed op kinderen en hun leerprestaties. Als leraar kun je ze daarbij helpen. Hoe dat kan, staat in het scheidingspakket voor docenten van Villa Pinedo, de online plek voor kinderen met gescheiden ouders. Bovendien ontvangen alle basisscholen en middelbare scholen op vrijdag 9 september – de Dag van de Scheiding - het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’.

website gescheiden ouders

Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Ook jij komt er als leraar vaak mee in aanraking. Dan is het goed om te weten wat je kunt doen. En dat is echt nodig. Want de leerprestaties van jongeren met gescheiden ouders zijn slechter dan die van kinderen in een gelukkig gezin. Veel jongeren kunnen zich in de scheidingsperiode moeilijk concentreren. Bijvoorbeeld omdat het moeilijk is huiswerk te maken in een huis met veel ruzie.

Volgens de auteurs van het scheidingspakket is het belangrijk dat docenten leren kijken door de ogen van de kinderen, en weten wat er in hun hoofd en hart omgaat tijdens de scheiding van hun ouders. Op die manier kun je je leerling goed begeleiden.

Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Een luisterend oor bieden, erop letten dat je geen partij kiest voor een van de ouders en ouders en stiefouders uit elkaar halen, doen al veel goed. Maar ook praten met de ouders als je leerling dat wil en vragen of je ergens mee kunt helpen is heel effectief.

Het scheidingspakket voor docenten gaat hier uitgebreid op in. Het pakket - ondersteund door het ministerie van VWS - bestaat uit:

  •  Een open brief van de kinderen aan hun leraar;
  • Een filmpje waarin leerlingen vertellen wat je voor ze kunt doen;
  • Een rapport, waarin je snel ziet hoe jij scoort op jouw hulp.

Bovendien ontvangen alle lagere en middelbare scholen op vrijdag 9 september, de Dag van de Scheiding, het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’. In dit boek vertellen kinderen wat ze meemaken, voelen en denken. Deskundigen geven adviezen aan ouders, aangevuld met oefeningen. Zodat een kind later kan zeggen: ‘Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’ Het boek is ook voor leraren een goed naslagwerk.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.