Fotoblog! Minister en staatssecretaris op werkbezoek

Eind maart stond in het teken van werkbezoeken. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker bezochten onder andere een basisschool, een hogeschool en een congres. Ze luisterden naar de verhalen van leraren en gingen in gesprek over de toekomst van het onderwijs.

Project VierSlagLeren

Staatssecretaris Sander Dekker ging op maandag op bezoek bij de Berkenschool in Amersfoort, om te praten met schoolleiders en leerkrachten over VierSlagLeren. In dit project volgen een startende en een ervaren leraar allebei een masteropleiding met de Lerarenbeurs. Zij vormen een duo, vervangen elkaar en leren van elkaar. De leerkrachten vertelden bevlogen over hun ervaringen:

  1. Meer verdieping in het werk
  2. Inspiratie voor het hele lerarenteam om zich verder te ontwikkelen
  3. Meer ruimte voor innovatie en ontwikkeling in de school
Staatssecretaris Sander Dekker op werkbezoek VierSlagLeren
Beeld: AD (24 maart 2015)

Educatieve Faculteit

Ook minister Jet Bussemaker ging maandag op pad: zij bracht een bezoek aan de Educatieve Faculteit van de Hogeschool Utrecht. Ze sprak er met studenten en  docenten van verschillende lerarenopleidingen over ‘Bildung’.  Studenten vertelden de minister hoe zij tijdens hun opleiding leren om moeilijke maatschappelijke onderwerpen, zoals radicalisering, in de klas ter sprake te brengen. De rol van de docent is ook in hun ogen cruciaal.

Minister Jet Bussemaker in gesprek over 'Bildung'

Congres 'School aan Zet '

Staatssecretaris Sander Dekker was op maandag ook te gast aan het begin van het congres van School aan zet. Gemotiveerde bestuurders, schoolleiders en docenten vertelden hoe zij permanent werken aan verbetering van het onderwijs.

Staatssecretaris Sander Dekker op bezoek bij congres 'School aan zet'
Beeld: Fotograaf: Mark Verlijsdonk

Young MBO

Minister Jet Bussemaker was op woensdag bij een conferentie voor jonge medewerkers (tot 36 jaar) binnen het mbo. Jonge docenten en andere onderwijsmedewerkers kwamen bij elkaar om met een frisse blik na te denken over de uitdagingen van het middelbaar onderwijs.

Minister Jet Bussemaker in gesprek met jonge docenten
Beeld: Consortium voor Innovatie

Promotiebeurzen

Op woensdag reikte minister Jet Bussemaker aan 31 leraren een promotiebeurs uit. Daarmee kunnen zij de komende vier jaar promoveren, naast het lesgeven. Goed voor de vakkennis voor de klas en de aansluiting tussen universiteiten en scholen. Sinds de introductie van de beurs in 2011 zijn al 135 leraren gestart met hun promotietraject.

Minister Jet Bussemaker rijkt promotiebeurzen uit
Beeld: Fotograaf: Kick Smeets

VELON-congres: ‘De leraar als uitvinder’.

Minister Bussemaker was donderdag bij het congres voor lerarenopleiders. Ze kondigde aan dat ze een rondgang gaat maken langs de lerarenopleidingen. Ze wil in gesprek over de toekomst van het onderwijs, is benieuwd hoe leraren hun ‘kernopdracht’ zien, en wil weten hoe de Lerarenagenda daaraan kan bijdragen.

  • Lees het verslag van het VELON-congres
Minister Bussemaker neemt boek in ontvangst
Minister Jet Bussemaker neemt het boek over Bildung in ontvangst van auteur Kees Boele

Minister Bussemaker: 'De wereld beweegt. En snel ook. Dat maakt het voor leraren in de 21ste eeuw essentieel, dat ze tijdens hun opleiding hun persoonlijke ambities, ideeën en waarden leren vertalen in onderwijs dat het talent en de mogelijkheden van jonge mensen tot volle bloei laat komen. En dat ze flexibel leren inspelen op wat de tijdgeest hen via hun leerlingen laat zien'.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.