Video: drie tips over toptalenten

In elke klas zitten leerlingen die net iets meer aankunnen dan hun klasgenoten: toptalenten. Veel scholen hebben wel iets bedacht om toptalenten meer uit te dagen, maar het blijft vaak bij iets extra's náást de les in plaats van ín de les. Hoe zorg je ervoor dat je toptalenten zich niet vervelen in de les? In deze video geven drie leraren een praktische tip.

MENEER VAN EMPEL: Ik ben in Amsterdam op weg naar het Hyperion Lyceum.
(Beeldtitel: Toptalenten. Omgaan met verschillen in de klas. Meneer van Empel:)
In elke les zijn er leerlingen die net iets meer aankunnen dan hun klasgenoten, toptalenten dus. Veel scholen hebben iets bedacht om deze toptalenten uit te dagen maar vaak is dat iets dat gebeurt naast de les in plaats van in de les. Hoe zorg je ervoor dat deze toptalenten zich niet gaan vervelen? Dat vind ik lastig, vandaar dat ik vandaag op bezoek ga bij drie docenten die dit heel goed kunnen. Ik ben benieuwd naar hun tips. De eerste tip krijg ik van Jasper Beckeringh. JASPER BECKERINGH: Mijn tip is: laat leerlingen hun eigen programma doen. Laat ze bijvoorbeeld een MOOC doen. -Sorry, wacht, een MOOC? Ja, een MOOC, dat is een open online cursus waar leerlingen gewoon hun eigen programma kunnen volgen. Maar je kan ze ook gewoon een stage laten lopen als ze versneld eindexamen hebben gedaan bij een bedrijf waar ze misschien later willen werken. Of je kan ze naar de universiteit laten gaan en daar alvast een cursus laten doen. Er zijn allemaal open cursussen op de universiteit en dat vinden leerlingen heel interessant. MENEER VAN EMPEL: Ik heb gehoord dat Ingeborg een leuke tip heeft. Volgens mij is ze hier binnen. INGEBORG NIETZMAN: De grootste groep in de klas zit op een gemiddeld niveau maar er zijn ook altijd leerlingen die daar ver boven uitsteken. En het is heel belangrijk dat je zorgt dat de lessen voor hen ook interessant blijven. Dat kun je doen eigenlijk op twee manieren. Door ze te laten versnellen, dus door ze vooruit te laten lopen op de stof. Ze mogen dan so'tjes of toetsen overslaan. Ik weet dat ze goed zijn, dus daar hoef ik me dan geen zorgen om te maken. Of je laat ze vooruitlopen, dat ze toch ook met die toetsen meedoen maar in de les zelf wel aan hun trekken komen. Voor de volgende tip ben ik op zoek naar Jasper Rijpma, Leraar van het Jaar. JASPER RIJPMA: Mijn tip is: werk met een model waarbij de talenten in je klas het beste tot hun recht komen. Ze hoeven niet per se aanwezig te zijn bij iedere klassikale instructie. Ze kunnen ook op hun eigen manier de leerstof toepassen door bijvoorbeeld creatieve opdrachten te maken interviews af te nemen, hun eigen dingen te laten maken. En probeer ook op hun eigen niveau te toetsen dus door juist die inzichtvragen en die toepassingsvragen te stellen waarbij hun talenten het beste tot hun recht komen. Ik heb drie hele goede tips gehad om leerlingen meer uit te dagen. Tip 1: Laat leerlingen hun eigen programma volgen. Tip 2: Laat de toptalenten vooruitwerken. En tip 3: Bied je lessen facultatief aan. Volgens mij kan ik hier zelf morgen ook gebruik van maken. Wil je hier meer over weten? Sluit je school dan aan bij een van de regionale talentnetwerken. Heb je zelf nou een goed idee om toptalenten uit te dagen? Deel het dan onder deze video dan kunnen zowel ik als andere docenten hier meer van leren.
(Beeldtekst: Toptalenten. Omgaan met verschillen in de klas. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. www.talentstimuleren.nl.)

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.