Gevraagd: goede ideeën voor beter onderwijs

Heb je een goed idee om het onderwijs te verbeteren en vind je het leuk om dit met collega’s uit te werken? Dien je idee dan in bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF). Meer dan honderd collega’s zijn je al voor gegaan in de eerste ronde. Ruim 40 ideeën worden nu met subsidie en professionele begeleiding uitgewerkt. Van een topklas robotica, een portfolio waarmee mbo-leerlingen hun ontwikkeling het hele jaar bijhouden tot een uitdagend programma voor pientere peuters.

Logo Leraren Ontwikkel Fonds

In 2016 zijn er twee rondes waarvoor je je ideeën kunt indienen. De uiterste inschrijfdatum voor de eerste ronde in 2016 is 10 februari, de uiterste datum voor de laatste ronde is 9 mei.

Springplank voor bevlogen leraren

Het LerarenOntwikkelFonds biedt leraren budget, begeleiding en een podium om zelf te aan de slag te gaan en hun idee voor beter onderwijs op hun school (of scholen) te realiseren. Zo ontstaat een netwerk van leraren die met en van elkaar leren. Ze zijn zich bewust van hun professionele ruimte en benutten die ten volle. Het zijn leraren die in hun eigen werkomgeving veranderingen teweeg brengen die zij relevant vinden in het primaire proces. De schoolcultuur krijgt een vernieuwingsimpuls van onderop. Door ook schoolleiders intensief te betrekken bij de uitwerking van de ideeën krijgen leraren extra steun en draagvlak om hun plannen waar te maken.

Netwerkversterkende ideeën

Arjan van der Meij, leraar en kwartiermaker voor Maker Education en voorzitter van de vo-jury, is onder de indruk van de kwaliteit van de projectvoorstellen: ‘Wat is het prachtig om al die ideeën van collega’s te lezen en te constateren dat leraren veel goede ideeën hebben om het onderwijs beter te maken, samen te werken en kennis te delen. Geweldig dat leraren dat allemaal zelf bedenken en zelf gaan doen.’
Juryvoorzitter Femke Cools: ‘Het is dankbaar werk om als jurylid de aanvragen te mogen honoreren. Er zitten goede, netwerkversterkende ideeën bij, die ervoor zorgen dat het onderwijs verbetert, de aanvrager een leerproces doormaakt en dat collega’s in en vaak ook buiten de school worden betrokken in het initiatief. Dat draagvlak is belangrijk binnen het LOF.’
Het LOF is met een financiële bijdrage van het ministerie van OCW opgezet door de Onderwijscoöperatie en wordt ook door leraren uitgevoerd. 
Kijk voor meer informatie op de website van de Onderwijscoöperatie. Via deze website kun je ook je idee aanmelden en contact opnemen met een coach als je hier hulp bij nodig hebt.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.