Brochure passend onderwijs

Wil je weten hoe je als leraar passend onderwijs kunt geven? Lees dan de brochure ‘Passend onderwijs’ voor leraren. Deze publicatie is al een tijdje uit, en bevat goede informatie en handige tips.

afbeelding passend onderwijs

Passend onderwijs betekent dat alle leerlingen die extra ondersteuning in de klas nodig hebben, een passende onderwijsplek krijgen. De essentie van het onderwijs blijft hetzelfde: iedere leerling uitdagen het beste uit zichzelf te halen. Dat is duidelijk, maar hoe breng je dit nu in de praktijk? Naast een beschrijving van passend onderwijs, bevat de brochure handige tips om het concept in je school toe te passen. Compleet met ondersteuningsplan. Ook vertellen collega’s over hun ervaringen.

Zo zegt Martin Bootsma, leraar primair onderwijs: ‘Hoe kan ik mijn leerlingen individueel tot leren brengen? Dat is passend onderwijs. Ik kijk vooral hoe ik kinderen verder kan helpen, wat hun specifieke behoeftes zijn. Bijvoorbeeld door ze in groepjes van twee te laten werken, door sommigen veel sturing en uitleg te geven of juist door hen te laten leren door veel te luisteren en kijken.’

Zorgcoördinator Aafje Hammerstein stelt: ‘Waar je voorheen naar de leerling keek - wat gaat er niet goed met de leerling - kijk je nu ook naar de interactie tussen leerlingen onderling en tussen leerling en docent. Je pakt eigenlijk het systeem erbij en je bent niet meer alleen met de leerling en ‘zijn’ probleem bezig. Daardoor hoop je ook preventiever te werken.’

De brochure is te downloaden op deze website. Papieren versies kun je bestellen bij redactie@passendonderwijs.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.