Gevraagd: jouw mening over wetsvoorstel toelating mbo

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een nieuw wetsvoorstel dat de overgang van het voortgezet onderwijs naar het mbo moet verbeteren. Wij willen graag weten wat jij ervan vindt! De internetconsultatie is geopend.

Waar gaat het om?

Jongeren die voldoen aan de vooropleidingseisen krijgen het recht om een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 te volgen. Ze mogen dus niet meer onterecht of om onduidelijke redenen voor zo'n opleiding worden geweigerd.

Ook introduceert het wetsvoorstel een vaste landelijke aanmelddatum voor het mbo (1 april) en krijgen aankomende mbo-studenten recht op een studiekeuzeadvies.

Tot slot wordt geregeld dat alle overstappende jongeren tijdens de zomermaanden in beeld zijn bij de school, mbo-instelling en gemeenten.

Reageren

Wij horen graag wat je van dit wetsvoorstel vindt! Is een studiekeuzeadvies bijvoorbeeld zinvol? En wat vind je van een vroegtijdige aanmelddatum voor studenten?

Geef nu je mening op www.internetconsultatie.nl De internetconsultatie duurt tot 12 september 2015.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Aanmelden voor een bepaalde datum is zinvol op deze manier krijg je niet dat leerlingen op het alle laatste moment bedenken dat ze nog een vervolgopleiding willen doen. De ervaring is dat late aanmelders snelle opgevers zijn met alle gevolgen van dien. De motivatie bij leerlingen die pas in de zomervakantie voor een opleiding kiezen is vaak niet hoog.

    Hoe kun je ervoor zorgen dat leerlingen een goede keuze maken voor een vervolgopleiding bij een ROC? Laat leerlingen twee dagen meelopen zodat ze aan zittende studenten kunnen vragen hoe de opleiding is. In twee dagen kunnen toekomstige studenten een redelijke indruk krijgen van een school en een opleiding, zie het als een snuffelstage. Voorlichting laten geven door studenten op een VO school is ook een prima methode. ROCA 12 gaat met een groep studenten van verschillende opleidingen naar VO scholen om een presentatie te geven over hun opleiding, BPV, en eventueel vervolg mogelijkheden.

    Van: Thea Nabring | 27-08-2015, 15:53