Onderwijsbegroting 2015: beter onderwijs voor iedereen

Gisteren werd in Den Haag de Miljoenennota 2015 gepresenteerd. Belangrijk nieuws voor docenten: ze zullen er financieel op vooruit gaan. Hun salarissen gaan - na jaren de nullijn te hebben gevolgd - in 2015 weer de ontwikkelingen van de markt volgen.

Verder wordt er een bedrag van 115 miljoen euro vrijgemaakt, zodat 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding kunnen gaan volgen. Ook krijgen alle docenten een persoonlijk opleidingsbudget en tijd voor bijscholing.

Het Nederlandse onderwijs is goed, maar moet nog beter. Veel leerlingen voelen zich onvoldoende uitgedaagd en presteren onder hun kunnen. Niet elke student zit op de juiste plek. En niet elke docent kan het beste uit zichzelf halen. Verder moet het onderwijs aansluiten bij de toekomstige arbeidsmarkt: de leerlingen van vandaag gaan straks aan het werk in beroepen die we nu nog niet kennen.

Geld waar het hoort

Het geld moet terechtkomen waar het hoort: in de klas en de collegezaal. Want daar wordt het verschil gemaakt: in de overdracht tussen docent en leerling of student. Het geld dat de afgelopen periode is vrijgemaakt dankzij het Nationaal Onderwijsakkoord (een bedrag van €1,2 miljard uit de sectorakkoorden po, vo en mbo, en een bedrag oplopend tot maximaal €1 miljard uit het studievoorschot), en de bestuursafspraken en cao’s die daarmee samenhangen, de Lerarenagenda en het akkoord over het studievoorschot, zetten we in om het onderwijs toekomstbestendig te maken.

Voor 2015 betekent dit onder andere dat er €115 miljoen beschikbaar is voor lerarenbeurzen. Hiermee kunnen circa 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding volgen. Daarnaast krijgen alle docenten een persoonlijk opleidingsbudget en tijd om zich te laten bijscholen. Docenten gaan het ook merken in hun eigen portemonnee, want na jaren nullijn volgen hun salarissen in 2015 weer de ontwikkelingen in de markt.

Aandacht voor de top

Met de extra investeringen komt er meer aandacht voor toptalenten op alle niveaus.

In 2015 kunnen leerlingen de vermelding cum laude verdienen op hun eindexamendiploma. Vwo’ers krijgen de mogelijkheid hun opleiding in vijf jaar af te ronden. Op steeds meer scholen wordt het mogelijk om individuele vakken op een hoger niveau af te ronden. Een havoleerling met een wiskundeknobbel kan dan wiskunde op vwo-niveau volgen bijvoorbeeld.

In het mbo is vanaf 2015 jaarlijks €25 miljoen gereserveerd voor een excellentieprogramma en wordt er serieus werk gemaakt van internationalisering. Daarnaast is er vanaf volgend jaar € 75 miljoen extra beschikbaar voor kostbare opleidingen in het mbo, zoals technische opleidingen. Nieuw in het mbo zijn de kwaliteitsafspraken, waarbij instellingen worden afgerekend op hun prestaties, zoals nu in het hoger onderwijs ook al het geval is.

Het kabinet gaat in 2015 aan de slag met het moderniseren van het onderwijscurriculum voor het funderend onderwijs, samen met een breed scala aan betrokkenen. Leraren en scholen geven aan dat de huidige kerndoelen weinig houvast bieden, niet ambitieus zijn en leerlingen onvoldoende voorbereiden op de uitdagingen die hen in de toekomst te wachten staan in studie of werk.

In het hoger onderwijs staat het studievoorschot op de rol. Na parlementaire behandeling zal dit op 1 september 2015 ingaan. De basisbeurs vervalt, de aanvullende beurs gaat omhoog, de aflosperiode gaat van 15 naar 35 jaar, waardoor de maandelijkse afbetaling last fors omlaag kan, van maximaal 12% naar maximaal 4% van het maandinkomen.

Scholing tijdens loopbaan

De arbeidsmarkt verandert snel: beroepen verdwijnen en er komen er nieuwe bij. Het kabinet vergroot de mogelijkheden voor bij-, na- en omscholing voor volwassenen. Zo kunnen zij vrijstelling krijgen voor delen van opleidingen, als ze kunnen aantonen dat zij de vereiste vaardigheden al hebben.

Studenten van boven de 30 kunnen vanaf 2015 ook gebruik maken van het collegegeldkrediet. Dat kan voor opleidingen in het hoger onderwijs, maar ook voor beroepsopleidingen in het mbo. De eerste vier cohorten studenten die met het studievoorschot te maken hebben, ontvangen na het afstuderen een tegemoetkoming in de vorm van een voucher van circa €2000 die ingezet kan worden voor bijscholing 5 tot 10 jaar na het afstuderen.

Meer lezen? Op de site van de rijksoverheid vind je de hele Miljoenennota en andere Prinsjesdagstukken.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.