Zeven blogs die je als leraar moet volgen

Zomervakantie. Na een jaar voor de klas staan genieten van de welverdiende rust. Maar ook: eindelijk de tijd hebben om te kijken wat er op dat internet allemaal voor interessants gebeurt.

Wij zetten alle blogs die het waard zijn om te volgen voor je op een rijtje. Omdat ze een schat aan informatie bieden. Of gewoon leuk zijn.

1. Meester Bart

Hipstermeester tekent grappige uitspraken van zijn leerlingen op.

Voor wie: Leraren met een dagelijkse humorbehoefte.
Te vinden op: Tumblr
Ook te volgen op: Twitter / Facebook

Bart Ongering begint een begrip te worden: een kleine vijftigduizend likes op zijn Facebook-pagina, een column in Sp!ts en een boekpublicatie. En dat alles omdat hipstermeester Bart – hij wordt ook wel Meester Baard genoemd - besloot opmerkelijke uitspraken van zijn leerlingen op te tekenen en te delen. De ontwapenende, ontroerende en vooral grappige gedachtenspinsels weten elke keer weer een glimlach op je gezicht te toveren. Gelukkig heeft Meester Bart ze van de vergetelheid weten te redden.

Meer van zulks: een heerlijke verzameling quotes over het lerarenbestaan vind je op Humor for Teachers.

2. Johannes Visser

Leraar Nederlands die zijn ideeën over onderwijs uitwerkt op journalistiek platform De Correspondent.

Voor wie: Kritische leraren die graag hun geest scherpen
Te vinden op: De Correspondent
Ook te volgen op: Twitter / Facebook

Achtergrond, analyse, diepgang. Voor docenten die graag op een abstracter niveau met hun vak bezig zijn, zijn de artikelen van Johannes Visser op online journalistiek platform De Correspondent een absolute aanrader. Visser beschrijft zijn ideeën over hoe ons onderwijs in elkaar zit en – niet te vergeten - hoe ons onderwijs in elkaar zou moeten zitten. Dit alles is stevig gegrond in de praktijkervaringen van Visser als docent Nederlands.

In het artikel 'Waarom Jori uit 4-VWO nog steeds niet kan schrijven' geeft hij zijn mening over de compensatiecultuur:
Het compenseren van onvoldoendes met mooie cijfers is doodnormaal geworden op de middelbare school. Zo krijg je leerlingen die met een vlotte presentatie slagen voor Nederlands, terwijl ze geen fatsoenlijke zin op papier krijgen. Wat te doen tegen de compensatiecultuur?

Meer van zulks: op Onderzoek Onderwijs onderzoeken bloggers het kruisvlak van wetenschap en de onderwijspraktijk, op Onderwijswijven geven vrouwen (en soms ook mannen hoor) hun kritische visie op het hedendaagse onderwijs. Net als onderwijsvernieuwer Jelmer Evers, die op zijn blog zijn weldoordachte mening over actuele onderwijsontwikkelingen beschrijft.

3. Leraren van Nederland

Foto-blog met portretten van leraren.

Voor wie: Leraren die graag plaatjes kijken
Te vinden op: Leraren van Nederland
Ook te volgen op: Twitter

Nu al een tip voor het komende najaar: leraren van Nederland. Blogger Simon Verwer besloot een foto-blog op te zetten die de leraar centraal zet, ter (h)erkenning en inspiratie. Geen glamour, geen politiek, maar in één beeld het verhaal vertellen van een leerkracht die doet waar hij/zij goed in is: lesgeven.

In het najaar 2014 moet de blog van start gaan. Wil je zelf geportretteerd worden? Of sta je liever áchter de camera of smartphone? Meld je aan via de site.

Meer van zulks: Julian Germain maakte een foto-blog over leerlingen: Classrooms of the World.

4. Edubloggers

Virtuele verzamelplaats en gids in het woud van edubloggers.

Voor wie: Leraren met een onstilbare informatiebehoefte
Te vinden op: Edubloggers

Deze site is een must als je een overzicht wilt van Nederlanders die over onderwijs bloggen. De makers hebben de site opgezet omdat ze behoefte hadden aan een verzamelplaats en gids in het woud van edubloggers. De blogs zijn ingedeeld op onderwijssoort, maar je kunt ook zoeken op schrijver. Zo vind je snel wat je zoekt.

Meer van zulks: Platform hetkind is een virtuele ontmoetingsplek voor leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen. Een schat aan informatie, verhalen en opinie-stukken, handig ingedeeld op thema. Wanneer de virtuele ontmoeting niet genoeg is: je vindt er ook wanneer er conferenties en onderwijsavonden plaatsvinden. En dan is er de onderwijsblog van The Guardian. Of je nu je didactische vaardigheden wilt bijschaven, tips voor lesmaterialen zoekt of inspirerende artikelen wilt lezen, The Guardian biedt het allemaal. Hoewel de blog op de Engelse leraar is afgestemd, is er voor de Nederlandse docent genoeg interessants te halen.

5. Kennisnet

ICT-tips-tools-en-trucs voor dummies. En gadget-nerds. En alles ertussenin.

Voor wie: Leraren die hun lessen willen ondersteunen met ICT (of meer willen snappen van ICT dan hun leerlingen)
Te vinden op: Kennisnet
Ook te volgen op: Twitter / Facebook / Youtube

Een must voor de docent die ICT wil gebruiken om zijn/haar lessen te ondersteunen. Er is een enorme hoeveelheid tips en kennis beschikbaar op allerlei niveaus: de gadget-nerd kan op de hoogte blijven van de laatste snufjes op ICT-gebied, maar ook voor docenten die meer met ICT willen doen maar (nog) niet zo goed weten hoe, is er een hele hoop informatie te vinden.

Kennisnet vroeg leraren en docenten welke 2.0 tools bij hen het meest geliefd zijn. Dit is hun top-10.

Meer van zulks: Voor mensen die overspoeld worden door de grote hoeveelheid informatie op Kennisnet: André Manssen, pensionado en godfather van de nationale edubloggers, maakt op zijn prijswinnende blog Vanaf de Zijlijn een mooie selectie, evenals Gerard Dummer. Geweldige tips voor science-lessen op de basisschool en meer vind je op Plakken en knippen.

6. Lespakket

Verfrissende voorbeelden van lesmaterialen en -ideeën door een excellentie-expert.

Voor wie: De creatieve (en wat minder creatieve) kleuterschooldocent
Te vinden op: Lespakket
Ook te volgen op: Twitter / Facebook / Pinterest

Bianca Oldenbeuving deelt haar ideeën voor lesmateriaal en dat zijn er - gelukkig - een hele hoop. Wanneer je in het kleuteronderwijs zit en op zoek bent naar tips, is dit de plek waar je moet zijn. Kleuters leren volgens Bianca terwijl ze ontdekken. Haar lesmateriaal is gemaakt om kleuters (en hun leerkrachten) te ondersteunen in dit leerproces. Praktisch toepasbare tips en achtergrondinformatie, allemaal even verfrissend.

'Uit onderzoek is gebleken dat leerkrachten die hoge verwachtingen hadden van de prestaties van hun leerlingen, vaak ook betere resultaten boekten. Zou dat niet ook op gaan in de kleuterklas?'

Meer van zulks: Ook Juf Sanne tipt leuk, vernieuwend lesmateriaal.

7. De afreageerblog

Gefrustreerde Amerikaanse basisschooldocente Mrs. Mimi reageert zich af zonder een blad voor de mond te nemen.

Voor wie: Leraren die er even klaar mee zijn
Te vinden op: It's Not All Flowers And Sausages
Ook te volgen op: Facebook

'My plate runneth over - need we say more? More and more and MORE gets put on the teachers plate and then, that finger gets pointed when the teacher fails to achieve the perfect balance.'

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.